Föreläsning om Listersläkten

Onsdagen den 29 mars kl.18:00

Plats: Lokal ”Backen” på Nakterhuset Sölvesborg, Bancks väg 6

Fri entré

“En krönika om Listersläkten: Axplock från forna tider,
mestadels från Mjällby socken”

Marcus Bernhardsson föreläser om Listersläkten, en bok som handlar om en stor släkt från Mjällby socken, vilken har danska medeltida anor.
En av släktens förgrundsgestalter, riksdagsmannen Knut Persson från Hörby, var en av initiativtagarna till byggandet av kyrkorna i såväl Mjällby som Gammalstorp samt uppförandet av tingshuset i Norje.
Flera episoder från Listers kulturhistoria kommer under föredraget i nytt ljus. Bl.a. kommer begreppet ”Lister” att presenteras. Det var på 1580-talet som de två danska provinserna Lister och Blekinge blev ett landskap, under namnet Blekinge.
En annan företeelse från traktens rika kulturhistoria är fenomenet ”årsgång”. Många är de listerbor som under hundratals år gått ”årsgång” och därigenom fått syner och järtecken om stundande tilldragelser upp på Listers mylla.
Marcus kommer att redogöra för hur denna mytologiska egenhet utförs i praktiken.

Det här inlägget postades i Bloggpost. Bokmärk permalänken.